Wednesday, July 29, 2009

ေမးက မႏွစ္သက္ … ဘာဟင္းခ်က္

ငယ္ငယ္တုန္းက ဗိုက္ဆာၿပီဆိုရင္ ေနာက္ေဖးမီးဖိုထဲ ၀င္ၿပီး အေမ … ဘာဟင္းခ်က္လဲ ေမးတဲ့အခါ အေမက … “ေမးက မႏွစ္သက္ ဘာဟင္းခ်က္” လို႔ တခါတေလ က်ီစယ္ၿပီး ျပန္ေျပာေလ့ရွိတယ္။ ကိုယ့္အိမ္မွာ ဟင္းမေကာင္းတဲ့ ေန႔မ်ဳိးမွာ အိမ္နီးနားခ်င္းေတြက ဒီေန႔ ဘာဟင္းခ်က္လဲ ေမးရင္လဲ က်မတို႔က မေျဖခ်င္ေျဖခ်င္နဲ႔ ေျဖရင္း စိတ္ထဲကေတာ့ ေမးကမႏွစ္သက္ ဘာဟင္းခ်က္ … ေပါ့။

ဒီေန႔ ရွစ္ရက္ ဥပုသ္ေန႔တဲ့။ ဥပုသ္ေန႔မွာ ဥပုသ္မေစာင့္ ျဖစ္ေပမဲ့ ဘေလာ့ကို လာဖတ္သူမ်ားအတြက္ သက္သတ္လြတ္ ဟင္းလ်ာေလး ခ်က္ၿပီး တင္ဆက္ လိုက္ပါတယ္။ သက္သတ္လြတ္ဆိုေတာ့ ဟင္းက သိပ္မေကာင္းဘူးေပါ့။ လွ်ာရင္း ျမက္ေစဖို႔ ... ဘာဟင္းခ်က္သလဲ မေမးပါနဲ႔ … ဖတ္သာ ၾကည့္ၾကပါေတာ့။
***
အာလူးဟင္း

ဒီႏိုင္ငံမွာ အေပါဆံုးက အာလူးလို႔ ထင္တာပဲ။ ဒီကလူေတြကလဲ အာလူးကို ထမင္းလို စားတဲ့သူေတြပါ။ က်မတို႔လို ထမင္းနဲ႔ တြဲဖက္ စားတာ မဟုတ္ဘူး။ က်မကလဲ အာလူးႀကိဳက္တာနဲ႔ အာလူးေပါတဲ့ေနရာ ေရာက္ေနတာ အေတာ္ပဲ ေပါ့။ အာလူးကို အမ်ဳိးမ်ဳိး လုပ္စားျဖစ္ပါတယ္။ ဒီကေန႔ေတာ့ အာလူးဟင္းေပါ့။

မခ်က္ခင္ တံုးၿပီး ဆားနဲ႔ နယ္ထားတာ။

ဒါကေတာ့ တခါစားစာေလး ခပ္ထားတာပါ။ နည္းတယ္ဆိုၿပီး စားရမွာ အားနာ ေနၾကမွာစိုးလို႔ … ရွိေသးတယ္ေနာ္။ အားမနာနဲ႔။
***
ဆမူဆာသုတ္
သက္သတ္လြတ္ အိႏၵိယ ဆမူဆာပါ။ ေရခဲေသတၱာထဲက ထုတ္ထားလို႔ ေရေငြ႕႐ိုက္ေနတာေနာ္။ မႈိတက္ေနတာ မဟုတ္ဘူး။ ေစ်းေပါပါတယ္။ (အလကား ရထားလို႔။)

ဆမူဆာကို ကပ္ေၾကးနဲ႔ ညႇပ္ၿပီး သခြါးသီး၊ ေဂၚဖီထုတ္၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္၊ င႐ုတ္သီးစိမ္း၊ သံပုရာသီးနဲ႔ သုတ္ေတာ့မလို႔ ျပင္ထားတာပါ။ ဆီ၊ ဆား မထည့္ရေသးဘူး။ ကိုယ့္စိတ္ႀကိဳက္သာ သင့္ေတာ္သလို ထည့္ၿပီး နယ္စားၾကေပါ့ေနာ္။
***
ပဲတီခ်ဥ္
ပဲပင္ေပါက္ကို အခ်ဥ္တည္ထားတာပါ။
သိပ္မခက္ပါဘူး။ ပဲပင္ေပါက္ ငါးမူးဖိုးတထုတ္ကို ေရစင္စင္ေဆး၊ ဆားနဲ႔နယ္ၿပီး ပုလင္းထဲ ထည့္သိပ္လိုက္တာပဲ။ ေနပူရင္ သံုးေလးရက္ဆို ခ်ဥ္ပါၿပီ။ ေအးရင္ေတာ့ ငါးရက္ေလာက္ ထားရမလား မသိဘူး။ မေသခ်ာရင္ ဖြင့္ၿပီး ျမည္းၾကည့္ေပါ့။ ခ်ဥ္ရင္ရၿပီ။ အဲဒါ က်မ နည္းပဲ။

ခ်ဥ္သြားတဲ့ ပဲပင္ေပါက္ေတြကို ပုလင္းထဲကထုတ္ ေရျပန္ေဆး၊ ဆန္ကာနဲ႔ စစ္ထားၿပီး ၾကက္သြန္ျဖဴဆီသတ္၊ င႐ုတ္သီးအၾကမ္းမႈန္႔ထည့္၊ ၿပီးမွ ပဲပင္ေပါက္ေတြ ထည့္ၿပီး ေၾကာ္လိုက္႐ံုပါပဲ။ ဗူးေလးနဲ႔ ထည့္ထားၿပီး နည္းနည္းခ်င္း စားေပါ့။ တေန႔ထဲ အကုန္စားရင္ အစာအိမ္ အခ်ဥ္ေပါက္ ကုန္လိမ့္မယ္။
***
ခုလို ၀ါတြင္း အခါသမယမွာ သားႀကီး ငါးႀကီးေတြ မစားခ်င္ရင္ပဲ ျဖစ္ျဖစ္၊ သားႀကီး ငါးႀကီး စားရတာ ၿငီးေငြ႕ရင္ပဲ ျဖစ္ျဖစ္ တခါတေလ သက္သတ္လြတ္ စားၾကည့္ၾကရေအာင္လို႔ပါ။ စားလို႔လဲ ေကာင္းတယ္၊ ပိုက္ဆံလဲ မကုန္ဘူး။
***
ေမဓာ၀ီ
၂၉၊ ဇူလိုင္၊ ၂၀၀၉
၁၁း၃၀ နာရီ

13 comments:

ရြက္လြင့္ျခင္း said...

အခု စလံုးမွာ ညေနစာ စားခ်ိန္ခင္ဗ်
မေမဓာဝီက အခုလို တင္လိုက္ေတာ့ ေတာ္ေတာ္ကို ဗိုက္ဆာသြားၿပီ
အကုန္လံုး ကၽြန္ေတာ္ စားပလိုက္မယ္ေနာ္ း)

Harry said...

အာလူး လာမေပးနဲ႔

စႏၵကူးေမ said...

ေကာင္းလိုက္တာ.. အကုန္က်လဲသက္သာ ထမင္းလဲ ျမိန္ေစမယ့္ဟင္းေလးေတြ...
အဲလိုေလးေတြကိုပိုၾကိဳက္တယ္.. း)

Anonymous said...

ဟင္းခ်က္ေကာင္းခ်င္းဟာ အိမ္ရွင္မေကာင္းတုိ့ရဲ့ အရည္ အခ်င္း တစ္ခုပဲ...ဟဲ ဟဲ...(ေမာင္ဴကီး)

Ma Khine said...

You are really good cook.
I will teach you next time more items to add.

Ko Paw said...

အာလူးကုိ က်ေနာ္လည္း ႀကဳိက္တယ္ခင္ဗ်။ အာလူးကုိ င႐ုပ္သီးစိမ္းနဲ႔ အစပ္ခ်က္သည္ျဖစ္ေစ၊ အႏွစ္ေထာင္းၿပီး ခ်က္သည္ျဖစ္ေစ၊ အာလူးကုိ အ၀ုိင္းျပားေလးေတြ လွီးၿပီး ေက်ာ္သည္ျဖစ္ေစ၊ ျပဳတ္ၿပီး ေခ်ကာ ၾကက္သြန္နီႏွင့္ သုပ္သည္ျဖစ္ေစ၊ ေခ်မြကာ ဆီသတ္၍ ေၾကာ္ခ်က္သည္ျဖစ္ေစ၊ စမူဆာထဲပါသည္ျဖစ္ေစ၊ ဘုိလုိ smashed potatos ျဖစ္ေစ အားလုံးကို ႀကဳိက္တယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဗန္ဂုိးရဲ႕ အာလူးစားသူမ်ား ပန္းခ်ီကားၾကည့္ရေတာ့ သူတုိ႔ဆီမွာ အာလူးကုိ ဘာလုိ႔ ဆင္းရဲသားစာလုိ႔ သတ္မွတ္ရသလဲ ဆုိၿပီးေတာင္ ေတြးမိေသးတယ္။

ငယ္ငယ္က အေမတုိ႔ အညာမွာခ်က္တဲ့ အစိတ္လုိက္ လွီးတဲ့ၿပီး ဆီပါေလကာမွ်နဲ႔ခ်က္ထားတဲ့ င႐ုပ္သီးစပ္စပ္ အာလူးဟင္းဟာ စားၿပီးရင္ စပ္လြန္းလုိ႔ ေရအ၀ေသာက္ကာ ေလတရႊီးရႊီး ခၽြန္ေနရေပမယ့္ အရသာက တကယ္မုိက္တယ္။

အခ်ဥ္က်ျပန္ေတာ့လည္း ပဲခ်ဥ္၊ မုန္လာခ်ဥ္၊ ကန္စြန္းခ်ဥ္ အကုန္ႀကဳိက္။ အျပင္မွာ မုိးေတြ တ၀ုန္း၀ုန္းရြာေနတုန္းမွာ မိသားစု ထမင္း၀ုိင္းမွာ ထုိင္ၿပီး ငပိရည္ေဖ်ာ္ (သုိ႔မဟုတ္) ငန္ျပာရည္ေဖ်ာ္နဲ႔ ေစာေစာက ေျပာခဲ့တဲ့ အခ်ဥ္တမ်ဳိးမ်ဳိးရယ္၊ တုိ႔စရာ အသီးအရြက္ တမ်ဳိးမ်ဳိးပါရင္ တျခားဟင္း မပါလည္း ၿမိန္တာမ်ားတယ္။

အင္း… နအဖ အစုိးရက နာဂစ္တုိက္အၿပီးမွာ ဗမာေတြအတြက္ အစားအစာ ပူစရာမလုိဘူး။ စားစရာမရွိရင္ မႈိတုိ႔ ကန္စြန္းရြက္တုိ႔၊ ဖားတုိ႔ ငါးတုိ႔ ရွာစားလိမ့္မယ္လုိ႔ ေျပာတုန္းက ဒင္းတုိ႔ကုိ ေဒါသသာ ထြက္ရတယ္၊ တဖက္မွာ ကုိယ္ကလည္း အဲဒီအစားအစာေတြကုိ အေသႀကဳိက္ေနေတာ့ ရယ္ကလည္း ရယ္ခ်င္ေသးတယ္။

မိုးေကာင္းသူ said...

သတ္သတ္လြတ္ဟင္းေတြ အားလုံးႀကိဳက္ပါတယ္ရွင္...
ပဲတီခ်ဥ္ေတာ႔ အႀကိဳက္ဆုံးပဲ။

Maydarwii said...

ရြက္လႊင့္ျခင္း ... စားသာစား အားမနာနဲ႔။ ကုန္ရင္ ထပ္ခ်က္ေကၽြးအံုးမယ္။

ကိုဟယ္ရီ ... အေပါဆံုးက အာလူးမို႔ အာလူးပဲေပးႏိုင္တယ္ရွင့္။

စႏၵကူး ... ႀကိဳက္တယ္ဆိုလို႔ ၀မ္းသာပါတယ္။ က်မလဲ စႏၵကူးတို႔ကို အားက်လို႔ တခါတေလ ဘေလာ့ေပၚ ဟင္းထခ်က္ၾကည့္တာပါ။

အမည္မဲ့ ကိုေမာင္ႀကီး ... က်မက ဟင္းခ်က္သိပ္မေကာင္းေတာ့ အိမ္ရွင္မေကာင္းရဲ႕ အရည္အခ်င္း မရွိဘူး ထင္ပါရဲ႕။

မခိုင္ ... မေတြ႔တာၾကာၿပီေနာ္။ မခိုင္ သင္ေပးမယ္ဆိုလို႔ ၀မ္းသာသြားၿပီ။

ကိုေပါ ... အႀကိဳက္ခ်င္းေတာ့ တူေနၿပီ။ ကိုေပါေရးထားတဲ့ အာလူးခ်က္နည္းမ်ဳိးစံုကိုဖတ္ရတာ ဗိုက္ေတာင္ဆာလာၿပီ။ ကိုေပါ ဒီေလာက္သိေနတာမ်ား အိမ္မွာခ်က္မစားဘူး။ ကိုေပါတို႔ ဆိုင္မွာပဲသြားစားတယ္ဆိုတာ တခါဖတ္ဖူးလိုက္ေသးတယ္။ မဒမ္ေပါကိုခ်က္ခိုင္းေလ။ ၿမိဳ႕စားၾကီးဦးအာလူးအတြက္ စပယ္ရွယ္ အာလူးဟင္းမ်ဳိးစံု။ :D

မိုးေကာင္းသူရဲ႕ ဟင္းလ်ာေတြလဲ က်မသြားသြားေငးရတာ အေမာပါပဲ။ အသုပ္ေလးေတြ နည္းေတာင္ယူခဲ့ရေသးတယ္။

က်မရဲ႕ မေကာင္းမကန္း ဟင္းေလးေတြကို အားေပးၾကသူမ်ား အားလံုးကို ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ရွင္။

ေရတမာ said...

ေအာင္မေလး ေနာက္ေတာင္က်ေနျပီ ကုန္ျပီလားမသိဘူး... မၾကီး ဆမူစာေလး အရင္းအတိုင္းျပန္ေရာင္းပါ့လားဟင္... ဟင္းခ်ိဳေလးပါရင္ ပိုျမိန္မယ္ေနာ္.. က်ေနာ္ကို ဘာဟင္းခ်က္လဲ မေမးနဲ႔ေနာ္
(ေမးကမႏွစ္သက္ ဘာဟင္းခ်က္)

ေဇာ္ said...

ေဒၚေလးေမဓာ ..
က်ေနာ္လုပ္စားေတာ့မယ္ဗ်။ ေရွ႕အပတ္ ပိတ္ရက္ကုိ။ ဟဲဟဲ။ ခုေတာ့ ထမင္းစားျပီးကာစမုိ႕ ဟုိဟာနဲနဲ ဒီဟာနဲနဲ ႏွုိက္စားသြားတယ္။ ခိခိ။

pandora said...

ပဲပင္ေပါက္ခ်ဥ္ကို အဲလို ေၾကာ္မစားဖူးဘူး
မွတ္သားသြားတယ္ မေမ..

Prince said...

အဲ ... တိုဟူး၊ ပဲျပား၊ ႏြား ႏို႕ခဲ နဲ႕ ပဲပုတ္ ေထာင္း ခရမ္းခ်ဥ္ ပန္ေထြ ေဖ်ာ္ တို႕လဲ လုပ္ပါအုံး ဗ်။

ေနတုိင္းအာလူး ဆိုရင္ လူပုံေတြလဲ ၾကာရင္ ထူးလာမွာဘဲ။ မႏွစ္ က နဲ ကနဲ႕ မတူေတာ႕ဘဲ ခ်က္ျခင္း စည္ပိုင္း ပုံျဖစ္လာမွာဘဲေနာ္။

ရွိတာနဲ႕ ေကာင္းေအာင္ခ်က္ရမွာ ဆို ေတာ႕ ေခ်းမ်ားမေနေတာ႕ပါဘူး။
ဩ ဘာဘဲ ျဖစ္ျဖစ္ေလ အလားကားစားရတာဘဲ ေနာ္
ဒါထက္ ေစ်းသက္သာတာ ဘာမွ မရွိ ေတာ႕ဘူး
ဟင္းခ်က္ ဝါသနာပါတဲ႕ သူေတြနဲ႕ သူငယ္ခ်င္းျဖစ္ရတာေတာ႕ နိမ္႕သား။

မခိုင္က ေကာ ဘာေတြ ခ်က္မလဲ မသိဘူး
သင္တန္းစ ရင္ ေျပာပါအုံးဗ်ာ
ဟင္းခ်က္တာ သင္မွာ မဟုတ္ဘူးေနာ္
အရသာ ေကာင္းမေကာင္ ျမည္းေပးမွာ ကို ေျပာတာ..


အသစ္အစမ္းေတြခ်က္ျပီးရင္ သံေခ်ာင္းသာ ေခါက္လိုက္ပါ ဗ်ိဳ႕....

ck said...

http://en.wikipedia.org/wiki/Great_Famine_(Ireland)#Potato_dependency

Yeah, potato was essential.