Thursday, January 03, 2008

ဆြမ္းခ်က္တဲ့ေန႔ ... ဆြမ္း ကပ္တဲ့ေန႔

ဆြမ္းခ်က္တဲ့ေန႔ ...

နက္ဖန္ ျပန္ရေတာ့မွာမို႔ ဒီကေန႔ Birminghamဘုန္းႀကီးေက်ာင္းမွာ ဆြမ္းဟင္း သြားကပ္ဖို႔ ရည္ရြယ္ထားတာေၾကာင့္ မေန႔က တေန႔လံုး ဟင္းခ်က္ရပါတယ္။ သူမ်ားတကာေတြ ဘေလာ့ေပၚမွာ ဟင္းခ်က္တာကို အားက်လို႔ က်မလည္းပဲ ခ်က္တဲ့ ဟင္းေတြ ဘေလာ့ထဲမွာ တင္ဖို႔ စိတ္ကူးျပီး ကင္မရာတဖက္နဲ႔ ဟင္းခ်က္ခဲ့တယ္ ဆိုပါေတာ့။

ဒါကေတာ့ ဟင္းစမခ်က္ခင္ ၾကက္သြန္ေတြ ႏႊာထားတာပါ။ တကယ္တမ္းခ်က္ေတာ့ ဟင္းခြက္ကမ်ားလို႔ ၾကက္သြန္မေလာက္လို႔ ထပ္ႏႊာရပါတယ္။

ေက်ာက္ကပ္ပဲနဲ႔ ၾကက္ရဲ႕ ဒရမ္တီးတဲ့တုတ္ (ဟဲဟဲ တိုက္ရိုက္ ဘာသာျပန္ ၾကည့္တာပါ) ခ်က္မလို႔ ျပင္ဆင္ေနပံုေပါ့။

ၾကက္သားကို လံုးျပီးေတာ့ ခ်က္မွာမို႔ ဆား၊ နႏႊင္း၊ ငရုတ္သီး၊ ၾကက္သြန္ ျဖဴ-နီ၊ ဂ်င္း၊ ငံျပာရည္၊ ဆီ ... အားလံုးနဲ႔ ေရာနယ္ ထားတာပါ။

ျပီးေတာ့ မီးဖို တခုေပၚ တင္ထားရင္း၊ ခုနက kidney bean ဗူးေတြကို ေဖာက္၊ ဆန္ခါထဲထည့္၊ သူ႔ထဲက အရည္ ခြၽဲပ်စ္ပ်စ္ေတြကို သြန္ပစ္လိုက္ပါတယ္။ အဲဒါေတြ ထည့္ရင္ စားလို႔ မေကာင္းဘူး။ ျပီးေတာ့ ေရျပန္ေဆးျပီး ဒယ္အိုးထဲမွာ ဆီထည့္ ၾကက္သြန္ျဖဴ ပါးပါးလီွးထားတာေလးကို ဆီသတ္ျပီး ပဲေတြထည့္ ေၾကာ္လိုက္တာပါပဲ။ ပဲေတြ ဆီ၀လို႔ အက္ကြဲျပီး ႏူးအိလာတဲ့အခါ မီးဖိုေပၚက ခ်လို႔ရ ပါျပီ။

အဲဒါေလး မီးဖို တဖိုနဲ႔ ေက်ာ္ေနတုန္း ေနာက္ထပ္ မီးဖို တခုနဲ႔ ငါးပိေကာင္ ခ်က္ပါတယ္။ ငါးပိေကာင္ ဆိုတာက ငါးေတြကို ဆားနယ္ထားတာပါပဲ။ (ပံုမွာ ပါတဲ့ ေထာင္ထားတဲ့ ဗူးကေလးပါ) ဘုန္းႀကီးေတြက ငါးပိေကာင္ခ်က္ ၾကိဳက္တတ္လို႔ တခုတ္တရ ၀ယ္ျပီး ခ်က္ရတာပါ။ ေစ်းကေတာ့ မဆိုးဘူး ေျပာရမလား မသိ။ တဗူးကို ၂ က်ပ္ ၉၉ ျပား တဲ့။ ပံုမွာ ျမင္ရတာက ပဲေၾကာ္၊ ၾကက္ဟင္းခါးသီး ခ်က္နဲ႔ငါးပိေကာင္ ခ်က္ေတြပါ။ ဘုန္းၾကီးေက်ာင္း ပို႔မွာမို႔ ဗူးနဲ႔ တခါတည္း ထည့္လိုက္တယ္။ ပန္းကန္ေတြ ဘာေတြနဲ႔ လွတပတ presentation လုပ္မျပႏိုင္ ေတာ့ပါဘူး။

ဟင္းခ်က္လိုက္၊ လက္ေဆးျပီး ဓာတ္ပံု ရိုက္လိုက္နဲ႔မို႔ အလုပ္က သိပ္မတြင္တာနဲ႔ အားလံုး ခ်က္ျပီးမွ ဓာတ္ပံု ရိုက္မယ္လို႔ စိတ္ကူးခဲ့ပါတယ္။ ေနာက္ထပ္ ဆက္ျပီး ခ်က္ျဖစ္တာ ေတြကေတာ့ ဘူးသီးနဲ႔ မုန္လာဥ ေရာျပီးခ်က္တဲ့ ခ်ဥ္ရည္ဟင္း၊ ငါးဖယ္လံုးခ်က္၊ ၾကက္ျမစ္ ၾကက္သည္း နဲ႔ ၀က္သားျပဳတ္ေၾကာ္ တို႔ပါပဲ။

ခ်က္ျပဳတ္ျပီးတဲ့အခါ ညေန ၅ န ာရီ ထိုးေနပါျပီ။ ေနာက္တေန႔မွာ ဘာမင္ဂန္ က ဘုန္းႀကီးေက်ာင္းကို သြားဖို႔ အသင့္ ျဖစ္ျပီ ဆိုပါေတာ့ ... ။

ျဖည့္စြက္ခ်က္ … ။
အိမ္ျပန္ေရာက္ျပီမို႔ … ဟင္းပြဲေလးေတြ ထပ္တင္လိုက္ပါတယ္။ လက္ေရစိုႀကီးနဲ႔ ရိုက္တဲ့ ပံုမို႔ ခပ္တုန္တုန္ ျဖစ္ေနတာ သည္းခံ ၾကပါရွင္။
အိုးကေလးနဲ႔က ၾကက္ျမစ္ ၾကက္သည္းခ်က္ပါ။ ဗူးအႀကီးက က်က္သြားတဲ့ ၾကက္သား၊ အေနာက္က ဗူးက ငါးဖယ္လံုးခ်က္။ ေရွ႕က ဗူးကေတာ့ ၀က္သားျပဳတ္ေက်ာ္ပါ။ အဟမ္း … ကိုယ့္ဟင္းကိုယ္ ျပန္ၾကည့္ျပီး သြားရည္ေတာင္ က်လာျပီ။ ေလာေလာဆယ္ စားစရာ မရွိဘူး။ အိမ္မွာ တေယာက္ထဲ … :(
***
ဆြမ္း ကပ္တဲ့ေန႔

ဒီကေန႔ ... ေန႔လည္ ၁ နာရီ အိမ္ကထြက္ခဲ့တယ္။ မေန႔က ခ်က္ခဲ့တဲ့ ဟင္းေတြကို ဒီဗူးနီနီႀကီးထဲ ထည့္လို႔ေပါ့။ ဆြမ္းဗူး နီနီ ႀကီးကို ရြက္ျပီး ဘုန္းၾကီးေက်ာင္း မသြားခင္ ကဗ်ာ တပုဒ္ စပ္ခ်င္တာနဲ႔ .... အခုလို ... ေရးလိုက္မိသြားတယ္။ ဆြမ္းဗူးနီနီ ေမဓာ၀ီရြက္လို႔
ဘုန္းႀကီးေက်ာင္းသို႔ ထြက္ခဲ့တယ္။
ဦးရီးေတာ္ရယ္ ကားကိုေမာင္းေပါ့
ေက်ာင္းေတာ္ႀကီးက ေ၀းလွတယ္။

ေက်ာင္းႀကီးေပၚမွာ ေမ မေဆာ့ပါ့
ဦးဥတၱရကို ေၾကာက္လွတယ္။
ေသာက္ေတာ္ေရလဲ ဖန္ခြက္ကြဲရင္
ဘုန္းႀကီးဆူလို႔ ဆဲလိမ့္မယ္။

အိမ္မျပန္ခင္ ဘုရားရွင္ထံ
ဦးထိပ္ပန္ကာ
လိုရာဆုမ်ား ေတာင္းခဲ့တယ္။

ဥတုရာသီ ေအးေနျပီမို႔
အျမန္ျပန္ဖို႔ ျပင္ၾကတယ္။
ညေနလည္းေစာင္း ကားကိုေမာင္းရင္း
ေက်ာင္းေတာ္ႀကီးက ခြါခဲ့တယ္။

ေနာက္ထပ္တခါ ေက်ာင္းပိတ္ပါမွ
ဘာမင္ဂန္သို႔ လာစို႔ကြယ္ ...
သြားမယ္ ... သြားမယ္ ... ။ ... ။
***
ေမဓာ၀ီ
၃ ဇန္န၀ါရီ၊ ၂၀၀၈
၂၃း၀၅ နာရီ
(အဲဒါက ဘာမင္ဂန္ ဘုန္းၾကီးေက်ာင္းက ေစတီပံုပါ။ ျငိမ္းခ်မ္းေရး ေစတီ ... တဲ့။) ပံုေတြက အကုန္တင္လို႔ မရ ျဖစ္ေနပါတယ္။ နက္ဖန္ အိမ္ျပန္ေရာက္မွ ၾကိဳးစား ၾကည့္ပါဦးမယ္။

11 comments:

ဇနိ said...

မေမဓာ၀ီေရ..
ကဗ်ာေလးေကာင္းတယ္ဗ်ာ။
ေရးတတ္ပါ့။
မဂၤလာႏွစ္သစ္ျဖစ္ပါေစ။

ညီလင္းသစ္ said...

ဟင္းပြဲေတြကိုၾကည့္ရင္းဖတ္လိုက္မိလို႔ တံေတြးကို မနည္းျပန္,ျပန္မ်ိဳခ်ေနရတယ္ဗ်ိဳ႕။ ပံုေတြၾကည့္ရတာနဲ႔ တင္ေတာ္ေတာ့္ကို အရသာ႐ွိမယ့္ပံုပဲ :-P

တန္ခူး said...

ေမကစာေရးေကာင္းသလို ဟင္းခ်က္လည္းေကာင္းမယ္႔ပံုပဲ...ဟင္းစပ္ကလည္းတည့္၊ဟင္းအေရာင္အဆင္းေလးကလဲ လွဆိုေတာ့ ဆရာေတာ္ဦးဥတၱရ ဖုန္းေပးလို႔အေတာ္ေကာင္းမွာပါ။
တိုက္တိုက္ဆိုင္ဆိုင္ တို႔လဲအဲဒီေန႔က အာ႐ုံဆြမ္းကပ္ျဖစ္တယ္။
နန္းၾကီးသုပ္ပါ။သာဓု အတူေခၚၾကစို႔ေနာ္...။

thamudayanwe said...

har har, u r so nice!
that poem is nice.
Thanks for sharing!

Good Luck!

phoe htway said...

next time, please send the dishes in the attached files :D
hey, one of your posts was quoted in
http://moemaka.blogspot.com/2008/01/blog-post_03.html

hana san said...

thar du, thar du, thar du
:D

Maydarwii said...

ကိုဇနိ … အားေပးတာ ေက်းဇူးပါရွင္။

အဟုတ္ပဲ ကိုညီလင္းသစ္ … ကိုယ္ခ်က္တာမို႔လား ေတာ့မသိဘူး။
ေတာ္ေတာ္ အရသာအရွိသား။ :P

မခိုင္ေရ .. ေမက စိတ္လို လက္ရရွိမွ ခ်က္တာ။ တခါတခါ ခ်က္ရင္လည္း အရမ္းၾကာတာပဲ။
အဲဒီေန႔က တေနကို ကုန္ေရာ။ မခိုင္ရဲ႕ အလွဴအတြက္လည္း သာဓုေခၚပါတယ္ရွင္။

သမုဒယတြယ္တဲ့ ညီမေလးႏြယ္ … မေမရဲ႕ ကဗ်ာက ဆရာႀကီး မင္းသု၀ဏ္ကို ခိုးခ်ထားတာေလ … ဟဲဟဲ။

ကိုဖိုးေထြးေရ … ေလာေလာဆယ္ေတာ့ ဓာတ္ပံုေတြပဲ ၾကည့္ျပီး ျမည္းလိုက္ေတာ့ေနာ္။ လင့္ခ္အတြက္ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။

ေဒၚေလးဟန … သာဓုေခၚတဲ့အတြက္ ကုသိုလ္ေတြ ရသြားျပီ … ။

အားလံုးကို ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ရွင္ … ။

ရတနာစိုး said...

မမေရ......အရမ္းေကာင္းတာဘဲ။ ေရးထားတာေရ၊ ဟင္းပြဲေတြကလည္း ၿမင္ၿမင္ခ်င္း စားစရာေကာင္းေနတယ္။

Thet Oo said...

ၾကက္သြန္ျဖဴနီ ရွားပါးတဲ့အရပ္ကလာတာနဲ႔တူတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴနီ သင္ထားတာ နဲေနလို႔...

Min Min said...

သာဓု ေျပာခ်င္တာ ၂ရက္ရွိျပီ။ မေန႔က ဘာျဖစ္လို႔ ေကာ္မန္႔ေပးမရသလဲ မသိ..

Thyda said...

I am also watering now..sha lut..

Your poem made me smile..nice.