Wednesday, July 06, 2011

တို႔ဘူး တို႔ဖူး တို႔ဟူး

ေခါင္းစဥ္ၾကည့္ၿပီး သကာလ ေမဓာ၀ီ ဘာေတြ မတို႔ခ်င္ဘူးဟု ျငင္းေနပါလိမ့္ ဟူ၍ သိခ်င္စိတ္မ်ား တဖြားဖြားေပၚလာလွ်င္ ဤစာကို ဆံုးေအာင္ ဖတ္ၾကည့္ပါကုန္။

ယေန႔ မိုးရြာသည္၊ တခါတရံ ေနသာသည္။ အပူခ်ိန္က ၁၄ ဒီဂရီ စင္တီဂရိတ္။ ဘိလပ္၏ အစိုးမရေသာ ရာသီဥတု ေအာက္တြင္ ေမဓာ၀ီတေယာက္ ခပ္ပ်င္းပ်င္းျဖင့္ ဟင္းခ်က္ရန္ အလို႔ငွာ ၾကံစည္၍ အေအးေသတၱာႀကီးထဲ ေခါင္းစိုက္ ရွာေဖြသည္တြင္ လြန္ခဲ့ေသာ ရက္က လက္ေဆာင္ရထားသည့္ အ၀ါေရာင္ အတံုးႀကီးတတံုး ပလပ္စတစ္ဘူးတခုထဲတြင္ တံုးလံုးႀကီး လွဲေနသည္ကို ျမင္ရသတတ္။

ထိုအ၀ါေရာင္ အတံုးႀကီးကား ကုလားပဲအႏွစ္ကို ေရနည္းနည္းျဖင့္ က်ဳိ၍ အေအးခံကာ ခဲထားေသာ “တို႔ဟူး” အမည္တြင္သည့္ အတံုးႀကီး ျဖစ္ေပေတာ့သည္။ ထိုအ၀ါေရာင္တံုးႀကီးကို နမ္းၾကည့္ ႐ွဴၾကည့္ တို႔ၾကည့္ၿပီး လူေတြက မည္သည့္ အေၾကာင့္ေၾကာင့္မ်ား ထိုအရာကို တို႔ဟူးဟု ေခၚရပါသနည္းဟူ၍ စဥ္းစားခန္း ၀င္မိေနေသး၏။ စာျဖင့္ ေရးေသာအခါ၌ တို႔ဟူးဟု ေရးေသာ္ျငား စကားေျပာေသာအခါ တို႔ဘူးသုပ္ တို႔ဖူးေၾကာ္ စသည္ျဖင့္ ေျပာေလ့ရွိၾကသည္။ ထိုသို႔ဆိုလွ်င္ တို႔ဟူးလား တို႔ဘူးလား တို႔ဖူးလား မည္ကဲ့သုိ႔ စာလံုးေပါင္းက ပိုမို သင့္ေတာ္မည္နည္းဟု ထပ္မံ စဥ္းစားမိျပန္ေလသည္။

တို႔ဟူးကို မည္သို႔ပင္ေခၚေခၚ စားလိုက္လွ်င္ ဗိုက္ထဲေရာက္ၿပီး အာဟာရျဖစ္မွာပဲဟူ၍ အဓိပၸါယ္မရွိသည့္ စဥ္းစားခန္းကို ယတိျပတ္ ျဖတ္ကာ ခ်က္ျပဳတ္ ေၾကာ္ေလွာ္ရန္ စီစဥ္ေလေတာ့သည္။

သို႔ေသာ္ မၿပီးေသး၊ အေတြးက ထပ္မံ၍ ၀င္လာျပန္ေလသည္။ ထို တို႔ဟူးတံုးႀကီးအား ခ်က္လွ်င္ ေကာင္းမည္ေလာ၊ ေၾကာ္လွ်င္ အဆင္ေျပမည္ေလာ၊ သုပ္လွ်င္ ခံတြင္းေတြ႔မည္ေလာ … ။ စဥ္းစားရျပန္ေလ၏။

ေနာက္ဆံုး၌ ၃ မ်ဳိးလံုးသာ လုပ္လိုက္ပါေတာ့မည္ဟု ဆံုးျဖတ္ခ်က္ကို ရဲရဲႀကီးခ်လ်က္ ခ်က္ျပဳတ္ ေၾကာ္ သုပ္ရန္ စတင္ စီမံေလေတာ့သည္။
***
ခ်က္နည္း ျပဳတ္နည္း နိသ်ည္း

တို႔ဟူးသုပ္


လြယ္ပါသည္။ က်ဳိၿပီးသား တို႔ဟူးကို လွီးကာ ႏွစ္သက္ရာ အဆာပလာမ်ားထည့္၍ သုပ္လိုက္လွ်င္ တို႔ဟူးသုပ္ တပြဲရေလ၏။
***
တို႔ဟူးခ်က္


ပို၍လြယ္ပါသည္။ တို႔ဟူးကို အတံုးေလးမ်ား လွီးၿပီး တျခားဟင္းမ်ား ခ်က္သကဲ့သို႔ အႏွစ္ဆီသတ္၍ ခ်က္လိုက္လွ်င္ တို႔ဟူးခ်က္ တမ်ဳိးရေခ်ၿပီ။
***
တို႔ဟူးေၾကာ္


အလြယ္ဆံုးပင္ျဖစ္သည္။ ခုနလွီးထားေသာ အတံုးေလးေတြထဲက အနည္းငယ္ကို ယူကာ ဒယ္အိုးထဲ ဆီထည့္၍ ေၾကာ္လိုက္လွ်င္ တို႔ဟူးေၾကာ္ တပြဲရႏိုင္၏။
***
တြဲဖက္ စားဖြယ္ အသြယ္သြယ္

တို႔ဟူးသုပ္ကို ထမင္းျဖင့္ တြဲဖက္၍ လည္းေကာင္း၊ သူ႔ခ်ည္းသက္သက္ အဆာေျပ စား၍ေသာ္လည္းေကာင္း စားႏိုင္ပါသည္။

တို႔ဟူးခ်က္ကို ထမင္းျဖင့္ တြဲဖက္၍ သက္သတ္လြတ္ ဟင္းတခြက္အေနျဖင့္ စားႏိုင္သည္။

တို႔ဟူးေၾကာ္အား အခ်ဥ္ရည္ေလးတို႔၍ ျဖစ္ေစ သူ႔ခ်ည္းသက္သက္ ျဖစ္ေစ စားႏိုင္ပါသည္။
***
အသံုး၀င္ပံု

တို႔ဟူးသည္ ကုလားပဲျဖင့္ ျပဳလုပ္ထားေသာေၾကာင့္ စားသံုးသူအတြက္ အာဟာရကို ျဖစ္ေစ၍ ခြန္အားကို တိုးပြါးေစသည္။ မ်ားမ်ားစားလွ်င္ ခံတြင္းကို ၿမိန္ေစသည္၊ အစာကိုေၾကေစသည္၊ ေလကိုသက္ေစသည္၊ ၀ါေယာဓာတ္ အားေကာင္းေစသည္။ ဤကား ေယာမင္းႀကီး ဦးဘိုးလႈိင္ေရးသည့္ ဥတုေဘာဇန သဂၤဟက်မ္း အလိုအရ ေျပာျခင္း မဟုတ္ပါ။ ေယာစာမနာေပါ ေမဓာ၀ီ၏ ေသာေကာေရာေကာ က်မ္းထုတ္၌ ရမ္းတုတ္ျခင္းမွ်သာ ျဖစ္ေပသတည္း။
***
နိဂံုးခ်ဳပ္ အဆံုးသတ္ လကၤာ

တို႔ဟူး တတံုး
၃မ်ဳိးသံုး
အိုးလံုးေမွာက္ကာ စားလတၱံ႔။
***
သေဗၺသတၱာ အာဟာရ႒ိတိကာ ...

ေမဓာ၀ီ
၆၊ ဇူလိုင္၊ ၂၀၁၁
၁၅း၂၈ နာရီ

21 comments:

ညိမ္းႏိုင္ said...

တို့ဟူးေျကာ္ေလးစားခ်င္ထွာဗ်ာ....။နံနံပင္ေလးေတြလည္း
ေတြ့တယ္...၊ဘိလပ္မယ္ နံနံပင္ရွိတယ္လား...။အင္း...
တို့ဟူးတစ္တံုးလံုးအသံုးခ်နည္းလို့ေျပာရမယ္ထင္ပါ့....:)

ျမစ္က်ဳိးအင္း said...

တို႔ဟူးေၾကာ္ စားခ်င္လိုက္တာ း)

rose said...

ခစ္ခစ္ း) မေမ ေရးထားတာ ဖတ္ျပီး ျပံဳးသြားတယ္။ တုိ႔ဟူးဆိုလို႔ တိုက္တိုက္ဆိုင္ဆိုင္ ရို႕စ္လည္း ဒီေန႔ တို႔ဟူး စမ္းႀကိဳတာ မေအာင္ျမင္ဘူး။ တို႔ဟူးက မခဲဘူး။ စိတ္ကိုညစ္ေရာ။ မေမရဲ႕ တို႔ဟူးသုပ္ေလးပဲ ျမည္းသြားမယ္ေနာ္။

ကုိကုိေမာင္(ပန္းရနံ႔) said...

ႀကီးေမ တစ္စတစ္စ ေပါ ေပါ လာၿပီ။ အဲ.. ေပၚလာၿပီ အခ်က္အျပဳတ္တတ္ေၾကာင္းးးး။

တုိ႔ဟူးေလး စားရင္း ခပ္ၿငိမ့္ၿငိမ့္နားေထာင္ရေအာင္ အဲ.. ဖတ္ၾကည့္ရေအာင္... ပုိင္ရွင္ထံ ျပန္ပုိ႔ေပးလုိက္တယ္။ ဒီမွာ....


..

နမ္းခ်င္လ်က္ လြဲ

ေဟာင္ဖြာဖြာ၊ ေညာင္နာနာ ေနရင္း
သိုင္းကြက္ရွာ အိမ္သာတက္၊ ၿပိဳင္းလ်က္သာ ဆင္း။
ဆင္းခဲ့လဲ ဗိုက္နာ
အတံုးအဖတ္ေတြ ေရေပါေလာ၊ ေရာစံုလို႔ “ပါ”

မျငင္းနဲ႔ကြာ၊ ေလညာက ေမႊး
ၿပံဳးလ်က္ေလ သူ႔နေဘး၊ ေပါက္-ခဲ့ရေသး။

ေပါက္ရလဲ မသက္သာ
ေနာက္တခ်ီ၊ ဒီအလံုးက
အမုန္းေပါ့ နံတာ။

ပုပ္ေလေပါ့ အေတာ္သာ၊ မ်က္ရည္ပါ အက်
မခံသာ အခန္း၀၊ ေအာ္လိုက္ျပန္ၾက။

ေအာ္ျပန္လဲ မထြက္လာ
ႏွာေခါင္းတကယ္၊ ေကာင္းတယ္ပဲလား
သဲခ်က္က သာ။

ပဲျပဳတ္က မၾကာမၾကာ၊ ညေနစာက် အပီဆြဲ
မနက္ျဖန္ ျပန္မလို႔၊
မေနသာျပန္ နံလို႔ပဲ၊ နမ္းခ်င္လ်က္ လြဲ …. ။


ခင္မင္လ်က္...

ေတာက္ပၾကယ္စင္ said...

ဘုန္းဘုန္းသည္ ေပါတိကာေလ= ငယ္ရြယ္အခါ၌ပင္ တုိ႔
ဟူးႏွင့္ ရင္းႏွီးကြ်မ္း၀င္ခဲ့သည္ျဖစ္၍ဘယ္လုိပုံစံနဲ႔လာလာ
ေႀကာ္မလား၊ ခ်က္မလား၊ သုပ္မလား အလုံးစုံ ႏွစ္သက္မိ
ေလစြတကား။ တုိ႔ဟူး၊ ေခါက္ဆြဲတုိ႔သည္ ရွမ္းစကားမွ ဆင္းသက္လာသည္ဟူ၍လည္း ႀကားဖူးေလသည္။ (ဟုတ္မဟုတ္ အစိမ္းေရာင္ကို ေမးႀကည့္ႀကေလကုန္)။

"က်မနဲ႔ ပါဠိစာမ်ား"တြင္ ေျပာစရာတစ္ခု က်န္ရွိေနေသး၍ ဤေနရာ၌ ေျပာခြင့္ျပဳပါေလကုန္။ ေျပာလုိသည္မွာ ႀကီးေမစာက်က္သည့္ပုံစံသည္ ဘုန္းဘုန္းနဲ႔ တူညီေလသည္။ ဘုန္း
ဘုန္းလည္း အလြတ္မက်က္ခ်င္။ ခဏခဏဖတ္၊ ေရး။ အဲဒီလုိနဲ႔ စာေမးပြဲမ်ားကို ေအာင္ျမင္ခဲ့ဖူးေလသတတ္။

ကဗ်ာလက္ေဆာင္...
"တုိ႔ဟူးတစ္လုံး
ေပးပါအုံး
ဘုန္းဘုန္းတုိ႔လည္း
ခ်က္ႀကည့္မယ္"

က်န္းမာေပ်ာ္ရႊင္ ႀကည္လင္၀င္းပ ေအးျမပါေစေနာ့...

ဟန္ၾကည္ said...

အဲဒီတိုဖူးက အျမင္လွသေလာက္ အႀကိဳခက္သဗ်ာ...တိုဖူးမရွိတဲ့ေဒသမွာ ေနရတုန္းက အိမ္ရွင္မခမ်ာ စားခ်င္ရွာလြန္းလို႔ ပဲမႈန္႔နဲ႔ႀကဳိရွာတာ...တိုမဖူးဘဲ...တိုၿပဲျဖစ္ကုန္တာပဲ မ်ားတယ္...တိုဖူးျဖစ္ဦးေတာင္မွ မီးေပးတဲ့ အယူအဆေပၚမူတည္ၿပီး အရသာကလည္း ကြာေသးသကိုးဗ်...တိုဖူးသုပ္ပံုကို ၾကည့္ၿပီး တစ္ခါသားမယ္ ရန္ကုန္ေရာက္တုန္းက Trader's Hotel ေဘးမွာ(အထင္မႀကီးႏွင့္နဲ႔ဦးဗ်) အထမ္းနဲ႔ေရာင္းတဲ့ တိုဖူးသုပ္ကို ျပန္သတိရေသးေတာ့...တိုဖူးကို ေရွာက္ရြက္ကေလးေတြပါ ထည့္သုပ္တားတာ ခုျပန္ေတြးရင္ ခုျပန္သြားရည္က်ခ်င္ေသးေတာ့...အဲဒီလိုပဲ တိုဖူးေၾကာ္ကလည္း အယူအဆလိုျပန္သကိုးဗ်...ဒီမွာျဖင့္ တိုဖူးၾကိဳက္လြန္းလို႔သာ သြားသြားစားေနရတယ္...တစ္စက္ကေလးမွ ခံတြင္းမလိုက္ခ်င္ဘူး...အစ္မဆီကပဲ ကပ္စားတာမွ ဟုတ္တုတ္တုတ္ရယ္...

တိုဖူးကိုႀကဳိ
ဟင္းခ်ုဳိကို ပူပူမႈတ္ပါလို႔
ေမဓာ၀ီ သူခ်က္ျပဳတ္တဲ့
နတ္သုဒၶာ သည္တိုဖူးကို
ျမည္းဖူးေအာင္ ျမင္ေယာင္ေရးတြက္
အိပ္မက္ေလးမစပါ...။

Angelhlaing(May everybody be happy and healthy! said...

မမေရ တို႕ဟူးသုတ္ တစ္ပြဲေပးပါဗ်ိဳ႕...:):)

ေမဓာ၀ီ said...

@ညိမ္းႏိုင္ ... ဘိလပ္မွာ နံနံပင္ ရွိပါေၾကာင္း။ ၃ စည္း တေပါင္ (စတာလင္ေပါင္) ႏွင့္ ၀ယ္ယူႏိုင္ပါေၾကာင္း။ တစည္းကို လက္တဆုပ္စာမက ပါပါေၾကာင္း။

@ျမစ္က်ဳိးအင္း ... စားလိုလွ်င္ စားေစသတည္း။

@rose ... မေမလဲ ကိုယ္တိုင္လုပ္တာ မခဲသျဖင့္ သူမ်ားေပးေသာ ခဲၿပီးသားတုိ႔ဟူးကို သုပ္ျခင္း ျဖစ္ပါေၾကာင္း။

@ကိုကိုေမာင္ (ပန္းရနံ႔) ... အဆိုပါကဗ်ာအား "၀မ္းမွန္လ်က္ပဲ" ဟု အမည္ေျပာင္းလုိပါေၾကာင္း။ သို႔မွသာ "ပန္းပန္လ်က္ပဲ" ႏွင့္ ပို၍ ကာရန္ကိုက္မည္ ျဖစ္ေၾကာင္း။

@ဘုန္းဘုန္းေတာက္ ... ဘိလပ္လာလွ်င္ တို႔ဟူး ၃မ်ဳိး ခ်က္သုပ္ေၾကာ္၍ ကပ္ခ်င္ပါေၾကာင္း။ ကဗ်ာလက္ေဆာင္အတြက္ ေက်းဇူးတင္ ၀မ္းသာ ပါေၾကာင္း။

@ဦးဟန္ၾကည္ ... အက်ဳိလြဲလို႔ တိုျပဲျဖစ္သြားရင္ မပူပါကုန္လင့္၊ တို႔ဟူးေပ်ာ့လုပ္စား၍ ရပါေသးသည္။
ဦးဟန္ၾကည္၏ ခ်စ္စဖြယ္ ကဗ်ာေလးအား ေက်းဇူးတင္ပါေၾကာင္း။

@အိန္ဂ်ယ္လိႈင္ ... တို႔ဟူးသုပ္တြင္မက တို႔ဟူးခ်က္လဲ အိုးလိုက္ဆြဲသြားႏိုင္ပါေၾကာင္း ... ။

ကြန္မန္႔မ်ားအတြက္ အားလံုးကို ေက်းဇူးတင္ပါသည္။

ညီလင္းသစ္ said...

မေမရဲ႕ ဒီပို႔စ္ေလးက တယ္ျမဴးပါလား၊ း) အစကေန အဆံုးထိ ရယ္ျမဴးရိပ္ေတြနဲ႔ လန္းဆန္း သြက္လက္ ေနတယ္၊ ခ်က္နည္းျပဳတ္နည္း နိသ်ည္းကေတာ့ ဦးႀကီးပု ၾကားရင္ ဆရာတင္မွာ ေသခ်ာတယ္၊ း) သုပ္၊ ေၾကာ္၊ ခ်က္.. ဘယ္လိုပဲ ျဖစ္ျဖစ္ပါ၊ ၃ ခုစလံုးက စားေကာင္းမွာ ေသခ်ာတယ္၊ မေမက ဘိလပ္ဆိုေတာ့ လည္း ႐ွိတ္စပီးယားနဲ႔ပဲ အဆံုးသတ္ရတာေပါ့ေလ၊ A တို႔ဟူး by any other names, would remain as tasty. ဟုတ္တယ္...ဟုတ္။ း))

ေန၀သန္ said...

သာဓု.. ေကာင္းေလစြ.. သာဓု ေကာင္းေလစြ.. သာဓု.. ေကာငး္ေလစြ... :P


ခင္မင္လ်က္
ေန၀ႆန္

mstint said...

တို႔ဟူးေလးအေၾကာင္း ဝင္ဖတ္သြားတယ္ ေမဓာ၀ီေရ။ အလုပ္အေတာ္မ်ားသြားပံုရတယ္ း) ႀကိဳၿပီးတို႔ဟူးတံုးေလး အဆင္သင့္ရွိေနလို႔ေပါ့ေနာ္။ အစစအရာရာ အဆင္ေျပ ေပ်ာ္ရႊင္ပါေစကြယ္။

ေမတၱာျဖင့္
အန္တီတင့္

SHWE ZIN U said...

ေတာ္ၿပီ လာလည္ေတာ႔ဖူး တိုဟူး တမ်ဳိးကို ဟင္းသံုးခြက္ခ်က္ၿပီး သံုးရက္တိတိေကၽြးရင္ ဘယ္ႏွယ္လုပ္ပ

မအိမ္သူ said...

အိုးးး.. မေမက သြားေရက်ေအာင္ လုပ္ျပန္ေပါ့
တို႔ဟူးသုပ္ စားခ်င္လိုက္တာ အရမ္းေကာင္းမယ့္ပံုဘဲ။
တို႔ဟူးခ်က္ေလးကလည္း ထမင္းျဖဴေလးနဲ႔စားရရင္ ရွယ္ဘဲ။ ဟင္းအိုးေလးျမင္တာနဲ႔ေတာင္ အနံ႔ေလးေမႊးလာသလို... တို႔ဟူးေၾကာ္ေလးလည္း ေရေႏြးၾကမ္းနဲ႔ ျမည္းလိုက္ရရင္.. ဟင္း..ဟင္း.. စိတ္ကိုထိန္း သြားေရသိမ္းၿပီး ကြန္ပ်ဴတာႀကီးထဲ ေခါင္းမ၀င္ခင္ ျပန္သြားပါေၾကာင္း.... :)

seesein said...

တို႕ဖူး ဗ်ာ တို႕ကို မတို႕ဖူး လို႕ မေျပာပါဘူး ေန႕တိုင္းေကၽြးလည္း စားမယ္ဗ်ိဳ႕ ဘယ္လိုေကၽြးေကၽြး ၾကိဳက္စ္ သုတ္ ခ်က္ ေၾကာ္ အားလံုး ၾကိဳက္စ္

ခင္မင္တဲ့
seesein

ေခ်ာ(အစိမ္းေရာင္လြင္ျပင္) said...

ေတာ္ေလစြ
အမရာေမဓာဝီလို႕ နာမည္ေပးရမယ္ တစ္မ်ိဳးထဲနဲ႔ သံုးမ်ိဳးျဖစ္ေအာင္ ခ်က္တတ္လို႔ း)
အင္း ခြန္အားတိုးပြားဖို႔ ပဲမ်ားမ်ားစားမွ
မ်ားမ်ားစားျပီး မ်ားမ်ားေပါက္ေနရင္ ျပႆနာေနာ္ း)

T T Sweet said...

တုိ႔ဟူးသုတ္က စားခ်င္စဖြယ္ေလး။ ကဗ်ာေလးကလဲ ေကာင္းလိုက္တာ။ မနက္ၿဖန္ တို႔ဟူးသုတ္စားဦးမယ္ း))

...အလင္းစက္မ်ား said...

ဟိုတစ္ေကာင္ေမးမွ သတိရတယ္...... ဟုတ္သား ဘိလပ္မွာ နံနံပင္ေပါသလားဟင္....။

ထုိင္းမွာ နံနံပင္အျမစ္ကို လႊင့္မျပစ္ၾကဘူးဗ်။ သပ္သပ္ေတာင္ ၀ယ္ယူၾကေသးတယ္။ ဟင္းရည္ခ်က္ရင္ သူ ့ကို သံုးၾကတယ္ဗ်ာ။

တုိ့ ဟူး သုပ္ေလး စားခ်င္လိုက္ထွာ

Anonymous said...

it is tofu

Anonymous said...

တုိ႔ဟူးေႏြးႀကိဳက္တယ္
အေၾကာ္လည္းႀကိဳက္တယ္
အားလုံးကုိ ဂလုဂလုသြားတယ္ဗ်ာ

ေမာင္ဘႀကိဳင္
ေနျပည္ေတာ္မွလာသည္

မိုးယံ said...

ေဒၚေလးေမ ေရးထားတာေတြဖတ္ၿပီး ရယ္ေနတုန္း တို႕ဟူးသုတ္ေတြလည္း ျမင္ေရာ ဟ လွ်က္သား ပါးစပ္ထဲမွာ သြားရည္မ်ားက် တံေတြးမ်ား သီးကုန္ပါ၍ စာမ်က္ႏွာပိတ္ကာ မေႏွးအျမန္ ေျပးကာျပန္ပါၿပီ။

ညယံ said...

တို ့ဟူးဆို သုပ္၊ခ်က္၊ေၾကာ္ အကုန္ၾကိဳက္တယ္ ။ သံုးမ်ိဳးလံုး ၾကည့္ၿပီး သားရည္ေတာင္ က်ဒယ္ :)