ငယ္ငယ္က လသာ ၂ မွာ ေက်ာင္းတက္တုန္းက သူငယ္တန္း မုန္႔ေစ်းတန္းမွာ ေဒၚေက အသုပ္ဆိုတာ နာမည္ႀကီးတယ္။ မုန္႔စားေက်ာင္းလႊတ္ရင္ ေဒၚေက့ဆိုင္မွာ လူေတြကို အံုလို႔။ နည္းနည္းေနာက္က်ရင္ တိုးလို႔ေတာင္ မေပါက္ေတာ့ဘူး၊ ကိုယ့္အလွည့္ေရာက္ဖို႔ ေစာင့္ေပဦးေတာ့။ ထမင္းသုပ္၊ ေခါက္ဆြဲသုပ္၊ ၾကာဆံသုပ္၊ အစံုသုပ္ ... အစရွိသျဖင့္ အသုပ္အမယ္ အေတာ္ေလး စံုပါတယ္။ ေဒၚေကက ဘာသုပ္ပဲျဖစ္ျဖစ္ တခုတည္းေသာ ဇလံုႀကီးထဲ တိုလီထြာလီေတြ အကုန္ထည့္၊ လက္နဲ႔ အားရပါးရ နယ္ၿပီးသကာလ ဒန္ပန္းကန္ျပား ပိစိေလးထဲထည့္ ေဆးကြာေနတဲ့ ေႂကြရည္သုတ္ ဇြန္းေလးတေခ်ာင္း တပ္ေပးလိုက္တာပဲ။ ငယ္ငယ္က ငတ္ေတာ့ ဘာျဖစ္ျဖစ္ ေကာင္းေနတာခ်ည္းေပါ့။
အိမ္မွာလဲ အဘိုး (အေမ့အေဖ)က အသုပ္ႀကိဳက္ေတာ့ အေမက မၾကာခဏ အသုပ္လုပ္ေကၽြးပါတယ္။ ေက်ာင္းမွာ ေဒၚေက ... အိမ္မွာေတာ့ ေဒၚေမ ေပါ့။ အေမ့နာမည္က ေမ ပါတာကိုး။ ေဒၚေမ အသုပ္လဲ အိမ္မွာေရာ အမ်ဳိးေတြထဲမွာေရာ အိမ္နီးနားခ်င္း ပတ္၀န္းက်င္မွာပါ နာမည္ႀကီးပါတယ္။ အေမကလဲ ဘာျဖစ္ျဖစ္ အကုန္သုပ္တာပဲ။ အိမ္ေရွ႕က ကသစ္ပင္ႀကီးမွာ ကသစ္ပန္းေတြပြင့္ရင္ေတာင္ ျပဳတ္ၿပီး သုပ္စားၾကေသးတယ္။ ကိုယ့္အေမမို႔လားေတာ့မသိဘူး၊ အေမဘာသုပ္သုပ္ အကုန္ ေကာင္းပါတယ္။
ဒီေရာက္လာေတာ့ ဦးရီးေတာ္က အသုပ္ႀကိဳက္သတဲ့၊ ကိုယ့္ထက္အရင္ ေရာက္တဲ့ အမက ဦးရီးေတာ္နဲ႔ အတူေနရင္ အသုပ္ေလး ဘာေလး လုပ္ေကၽြးဖို႔ မွာပါတယ္။ ဒီေတာ့ က်မလည္း တတ္သေလာက္ မွတ္သေလာက္ သုပ္ရေလသတည္း ဆိုပါေတာ့ ... ။ ေန႔တိုင္း ထမင္းစားရင္ အသုပ္တမ်ဳိးပါေအာင္ ႀကိဳးစားၿပီး သုပ္ပါတယ္။ လက္ဖက္သုပ္၊ ဂ်င္းသုပ္၊ ေဆးဘဲဥသုပ္၊ ေခါက္ဆြဲသုပ္ ... အစျပဳလို႔ ဘာမွမရွိရင္ အာလူးျပဳတ္ သုပ္တယ္၊ ၾကက္ဥ ျပဳတ္သုပ္တယ္ ... အဲဒီလုိ သုပ္ရင္းျပဳရင္း က်မလည္း အသုပ္သယ္ဘ၀ ေရာက္မွန္းမသိ ေရာက္ေတာ့တာပါပဲ။
ဒါကေတာ့ သုပ္စားျဖစ္တဲ့ အသုပ္ေတြထဲက မွတ္မွတ္ရရ ဓာတ္ပံု႐ိုက္ျဖစ္ခဲ့တဲ့ အသုပ္ေတြပါ။
ပန္းသီးသုပ္
cooking apple ေတြ လက္ေဆာင္ရလာလို႔ ျခစ္ၿပီး သုပ္ပါတယ္။ ပန္းသီးက ျခစ္ၿပီးနည္းနည္းၾကာရင္ အေရာင္မည္းသြားတတ္လို႔ ဆားကေလးနဲ႔ နယ္ထားရတယ္။ ၾကက္သြန္နီ၊ င႐ုတ္သီးစိမ္း၊ ပုဇြန္ေျခာက္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္၊ ပဲမႈန္႔၊ ငပိ၊ င႐ုတ္သီးဆီေၾကာ္ေလး ထည့္ၿပီး နယ္လိုက္႐ံုပါပဲ။ လြယ္ပါတယ္။ အရသာက သရက္သီးသုပ္လိုပဲ ခ်ဥ္ျပံဳးျပံဳးနဲ႔ စားလို႔ သိပ္ေကာင္းပါတယ္။ ဦးရီးေတာ္ေတာင္ ပန္းသီးသုပ္နဲ႔ စားတာ ထမင္း ႏွစ္ပန္းကန္ကုန္တယ္။ (က်မကေတာ့ တပန္းကန္ထဲပါ)
ျမင္းခြါရြက္သုပ္
ဘိလပ္မွာ ျမင္းခြါရြက္ အစစ္ရဖို႔ သိပ္မလြယ္ပါဘူး။ လန္ဒန္မွာေတာ့ ကုလားဆိုင္ေတြမွာ ေရာင္းပါတယ္။ က်မတို႔ေနတဲ့ ေတာကေတာ့ dollar weeds ေတြကို ျမင္းခြါရြက္လုပ္ၿပီး စားေနရတာ။ တေလာက လန္ဒန္ေရာက္ေတာ့ အကိုေတြ လက္ေဆာင္ေပးလိုက္လို႔ ျမင္းခြါရြက္အစစ္ကေလး ရလာတာနဲ႔ သုပ္စားျဖစ္တယ္။ ၾကက္သြန္နီ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ သံပုရာသီး၊ ပုဇြန္ေျခာက္မႈန္႔၊ ေျမပဲကေလး မညက္တညက္ေထာင္း၊ ဆီခ်က္ကေလးထည့္ၿပီး သုပ္လိုက္႐ံုပါပဲ။ ျမင္းခြါရြက္က ေဆးဘက္၀င္တယ္ လူနဲ႔တည့္တယ္၊ စားလို႔လဲ ေကာင္းမွေကာင္း။
မုန္လာဥသုပ္
မုန္လာဥျဖဴ တလံုး၀ယ္လိုက္တာ ေတာ္ေတာ္ေလးႀကီးေနေတာ့ အကုန္မခ်က္ဘဲ တ၀က္ကို ခ်ဥ္ရည္ဟင္းခ်က္၊ တ၀က္ကို သုပ္စားျဖစ္တယ္။ က်မနဲ႔ ဦးရီးေတာ္ ႏွစ္ေယာက္ထဲဆိုေတာ့ ဟင္းတခါခ်က္ရင္ တပတ္ေလာက္ စားယူရတယ္။ ဟင္းတမ်ဳိးထဲ အမ်ားႀကီး မခ်က္ခ်င္ေတာ့ မုန္လာဥတလံုး ဟင္း ၂ ခြက္ရေအာင္ လုပ္ရတာေပါ့။ မုန္လာဥကိုလည္း ျခစ္ၿပီး သုပ္တာပါပဲ။ ျခစ္ၿပီး အရည္ေတြညႇစ္ ပုဇြန္ေျခာက္မႈန္႔၊ ဆီခ်က္၊ င႐ုတ္သီးဆီေၾကာ္၊ ပဲမႈန္႔၊ ငံျပာရည္၊ အခ်ဥ္ႀကိဳက္ရင္ သံပုရာသီးေလးညႇစ္ၿပီး သုပ္ပါတယ္။
အသုပ္က ခံတြင္းလိုက္တယ္၊ ထမင္းၿမိန္ေစတယ္။ အသုပ္မႀကိဳက္တဲ့သူရယ္လို႔ မရွိသေလာက္ ရွားမယ္ ထင္ပါတယ္။ အသုပ္လုပ္စားတိုင္းလဲ ဓာတ္ပံု မ႐ိုက္ျဖစ္ပါဘူး။ ဒီေန႔ေတာ့ ပန္းသီးသုပ္ကေလး သုပ္စားၿပီး ဓာတ္ပံု႐ိုက္ျဖစ္ရင္း စဥ္းစားမိတယ္။ ျမန္မာျပည္ျပန္ရင္ အသုပ္ေရာင္းစားရ ေကာင္းမလား လို႔ပါ။ က်မကလဲ ေမဓာ၀ီဆုိေတာ့ ေဒၚေမ အသုပ္ဆိုၿပီး ဆိုင္ဖြင့္မယ္ေပါ့ေလ။
ဘေလာ့ဖတ္သူ လာလည္သူမ်ား ေဒၚေမ အသုပ္ကို အားေပးၾကပါအံုး ... ေလာေလာဆယ္ေတာ့ ပိုက္ဆံမေပးရပါဘူး။ ဆိုင္ဖြင့္မွပဲ ေတာင္းေတာ့မယ္။ :)
***
ေမဓာ၀ီ
၃၊ စက္တင္ဘာ၊ ၂၀၁၀
၁၃း၃၃ နာရီ
23 comments:
တို႕လဲ လသာ ၂ ကဘဲ။
အသုပ္သည္ဘဝေရာက္တယ္ဆုိေတာ႕ရယ္မိတယ္
တို႕လဲ အသုပ္ႀကိဳက္တယ္ နဲနဲေလာက္ေကြ်းပါ။
ပန္းသီးသုပ္တစ္ခါမွ မစားဘူးဘူး ေဒၚေမ႕သမီးရယ္။ ရွိသမွ် အကုန္သုပ္ေတာ႕တာဘဲ။
ဆုိင္ဖြင္႕လဲ ပုိက္ဆံမေပးပါဘူး နာမည္ေၿပာၿပီးစားမွာဘဲ.တို႕ေလ တုိ႕ေပါ႕သိတယ္မဟုတ္လား မမကြန္ေလး. မွတ္မိလား. ဘေလာ႕႕ေရးတယ္ေလ ေမဓါဝီေရးတာေလးေတြ သိတ္ႀကိဳက္တာေပါ႕ မွတ္မိတယ္မဟုတ္လား လာလာၿပီးကြန္မက္ေပးတာေလ. ဟင္းဟငးဟင္း ဆုိၿပီးနစ္ေပြဲေလာက္ကေတာ႕အသာေလးစားသြားမွာဘဲ မေပးေပါင္း.ေပးစရာလား ဟင္း. ။
အသုပ္သယ္ၾကီးေမေရ
အသုပ္သံုးပြဲေပးပါ တခါတည္း အ၀ဆြဲသြားျပီ ဗိုက္ေတာင္ဆာလာျပီ
အသုပ္ စားေတာ့ခဏေလး လုပ္ရတာ ဗာဟီရ အရမ္းမ်ားတယ္ ခဏခဏမသုပ္စားျဖစ္ပါ
အခုေတာ့ သခြပ္ပြင့္ေျခာက္ေတြ ေၾကာင္ရွာပြင့္ေျခာက္ေတြ ရွိေသးတာ သတိရလို႕ သုပ္စားအံုးမွ
ဘာသုပ္သုပ္ၾကိဳက္စ္
ခင္တဲ့
seesein
အသုပ္ဆိုတာျမင္တာနဲ႕အေျပးလာခဲ့တာ
ဒီေရာက္ေတာ့ ပန္းသီးသုပ္တဲ့စိတ္၀င္စားစရာၾကီး။
ဘာသုပ္ပဲျဖစ္ျဖစ္အကုန္ၾကိဳက္တယ္
ခုလုိမသိေသးတဲ့အသုပ္အေၾကာင္းေရးေပးတာလဲ
ေက်းဇူးေနာ္...
မမခင္ဦးေမေရးသြားတာေလးလဲရီမိေလာက္ေအာင္
သေဘာက်တယ္။
အသုပ္ကေလးေတြကုိလဲလာငမ္းသြားတယ္။
မုန္လာဥသုပ္နဲ႕ျမင္းခြာရြက္သုပ္လဲ တအားၾကိဳက္တာပဲ။
ဗိုက္ကားေအာင္စားသြားတယ္ :D
ေမေရ... စားခ်င္စရာ အသုပ္ေတြၾကည့္ၿပီး ထမင္းစားၿပီးသားေတာင္ ဗိုက္ျပန္ဆာသြားသလိုပဲ...
မမကြန္ေရးသြားတာဖတ္ၿပီး အားရပါးရရယ္မိတယ္...
အသုပ္သည္လုပ္ေတာ့မယ္ဆို ေျပာပါ ေမ...
မမကြန္လိုပဲ လာမိတ္ဆက္ၿပီး စားပါ့မယ္...
cooking apple ဆိုတာ မသိဘူးေတာ့...၊ စားေကာင္းမွာပဲ..
ေကာင္းေကာင္းစားဖူးတဲ့ ေအာက္က ႏွစ္သုပ္ေတာ့ လွ်ာရည္သိမ္းရင္း ၾကည့္သြားပါတယ္.......။
ဒီမွာလည္း ပန္းသီးအစိမ္းေတြေပါတယ္
တစ္ခါမွေတာ႕ မသုပ္စားဖူးေသးဘူး
စားၾကည္႕ဦးမယ္
စားေကာင္းရင္ မေမဓာ၀ီကို သတိရလိုက္မယ္ ေနာ္။
အသုပ္ဆိုင္ဖြင္႕မယ္ဆိုရင္ လာအားေပးမယ္ သိလား
ေစ်းေတာ႕ေလွ်ာ႕ေပးေနာ္.. း)
စားခ်င္စရာ အသုပ္ေတြၾကည့္ၿပီး ထမင္းစားၿပီးသားေတာင္ ဗိုက္ျပန္ဆာသြားသလိုပဲ...
Agree ma thet wai's saying
ေဒၚေက ဆိုုလိုု႕.. အမ်ိဳးလား လိုု႕..အျမန္ေျပးလာ ၾကည့္တာ..။
က်မတိုု႕ ေျပာေလ့ ရွိသလိုု.. ဆီခ်က္ရယ္..ပုုဇြန္ေျခာက္မွဳန္႕ရယ္..ပဲမွဳန္႕ရယ္..သံပုုရာသီးရယ္..ငံျပာရည္ ရယ္ ထိလိုုက္တဲ့ အနံ႕ ေလး က..ဘာနဲ႕ မွ မတူ.. တစ္သ ွ်ဳး စကၠဳ သုုပ္စားေတာင္ အရသာ ရွိမွာလိုု႕... း)
အမ..စားခ်င္စရာေလး...စားမယ္စားမယ္..
လုပ္စားဦးမယ္ အိမ္မက္ထဲမွာ..
ညီမ
ပန္းသီးသုပ္ေလး သုပ္စားျကည့္ဦးမွ
မခင္ဦးေမ ေရးထားတဲ့ ေကာ္မန္႕ကုိ ဖတ္ျပီး
ရယ္ရတယ္၊ က်ေနာ္ အေျခခံ ေက်ာင္းသား
ဘ၀က မုန္႕ေစ်းတန္းက မုန္႕ဟင္းခါးဆုိင္မွာ
ဆုိရင္ ဟင္းရည္အဆစ္ေတာင္းတာ
၀ါသနာပါတယ္၊ မုန္လာဥသုပ္ေတာ့ စမ္းၾကည့္
အုံးမယ္ဗ်ဳိ႕။
ဘိလပ္ ၀နာ
ေတာၿမိဳင္ရြာမွ
ေမဓာ သုပ္နည္း
နိႆ်ည္းတဲ့။
ပန္းသီးခြံႏႊာ
ေဆးျမင္းခြါႏွင့္
မုန္လာဥျဖဴ
မၿငီးျငဴဘဲ
ၾကည္ျဖဴစြာသုပ္
ထုိလက္သုပ္ကား
သုပ္ေလ သုပ္ေလ
သုပ္မေျပတည္း။
မေမလက္ရာ
သုပ္စုံစြာကုိ
ခါခါစားမိ
ထုိပုရိမွာ
(ခါခါစားမိ၊ ထုိဣတၳိမွာ)
ဂြိဂြိ ဂြမ္းဂြမ္း
လြန္ပင္ပန္း၍
အဆန္းျမည္သံ
၀မ္းတြင္းညံလ်က္
သြားျပန္အိမ္သာ
ထပ္ခါခါတည့္
မွန္စြာမွတ္ရႈ
သတိျပဳေလာ့။ :D
ခင္မင္လ်က္
ကုိကုိေမာင္(ပန္းရနံ႔)
ေဒၚၾကီးေမေရ .. က်ေနာ့္ကို ပဲမႈန္႔မ်ားမ်ားေလးနဲ႔ ဆီခ်က္မ်ားမ်ားေလး ထည့္သုပ္ေပးပါ။
အသုပ္ဆိုရင္ စိုရႊဲရႊဲ မၾကိဳက္ဘူးခင္ဗ်။
မံုလာဥနီ (Carrot - မန္းေလး အေခၚ ခါၾကက္ဥ) ကိုလည္း ျခစ္ၿပီးသုတ္စား...
အာလူး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ပဲသီး၊ ႐ံုးပေတသီး (ကုလားဟင္းခ်က္တဲ့ သီးရြက္စံု)ကို မန္က်ည္းမွည့္ေလးနဲ႔ ျပဳတ္ ၿပီးမွ ဆီခ်က္၊ ႏွမ္း၊ ေျမပဲေထာင္းနဲ႔ သုတ္စား...
ေကာင္းမွေကာင္း
ေဒၚေမအသုတ္စံု အစံုပလံုလာစားသြား ... အဲေလ လာငမ္းသြားပါတယ္။ အိမ္မွာလဲ မုန္လာဥၿဖဴသုတ္စားေလ႔ရွိတယ္။ ပန္းသီးေတာ႔ တစ္ခါမွ မသုတ္ဖူးဘူး။ စမ္းၾကည္႔ဦးမယ္။
အသုတ္ေတြထဲကဆို အေမသုတ္ေကြ်းတဲ႔ မလႊပြင္႔သုတ္ေလးကို သတိရတယ္။
မသီတာေျပာတာေတြ သုတ္စား..ဟီးး
ေနာက္ျပိး ပဲေတာင့္ရွည္ရရင္ျပဳပ္သုတ္
အဆိမ့္ေနာ္...ဆီက်က္ ေျမပဲ..ပဲမွဳန္႔
ခါဂ်က္ဥသုတ္လည္း တကယ္ေကာင္းတယ္။
သံပုရာသီး..ေျမပဲ..နံနံပင္ ဆီ က်က္..
ငန္ျပာရည္ နဲ႔..။
စားေတာ့ စားခ်င္တယ္..မလုပ္တတ္တာက ခက္တယ္..
ငယ္ငယ္ကေတာ့ သုတ္ဖူးတယ္ ႏွပ္ေခ်းကို တေတာင္ဆစ္နဲ႔ ရႊတ္ခနဲပဲ...
ပန္းသီးသုတ္တဲ့ စားခ်င္စရာေလး၊ တစ္ခါမွ မစားဖူးဘူး၊ ပုဇြန္ေျခာက္မႈန္႔က မရေတာ့ ဘာေျခာက္မႈန္႔ထည့္ရင္ေကာင္းမလဲပဲ၊
သူငယ္ခ်င္းတစ္ေယာက္က ဆရာေတာ္ဦးေဇာတိက တရားနာခ်င္တယ္ဆိုလို႔ ဘယ္မွာရမလဲေမးတာ၊
ဘယ္မွာရွာရမယ္မသိေတာ့၊ မေမဓာ၀ီဘေလာ့ေလးကိုေျပးလာတာ၊ Buddha FM ေလး လင့္ေပးလိုက္တယ္၊ သူငယ္ခ်င္းက ေက်းဇူးေတြတင္လို႔၊
ခဏခဏေရာက္ျဖစ္ပါတယ္၊ ကြန္မန္႔မေပးမိတာ၊
Buddha FM လင့္ေလးအတြက္ ေက်းဇူးအမ်ားၾကီးတင္ပါတယ္
က်န္းမာရႊင္လန္းပါေစ
ေနာက္ၾကမွ ေရာက္လာလို႕ အသုတ္ ေတြ က်န္ပါအုန္းမလားလို႕ စိတ္ပူပူ နဲ႕လာရတယ္ မေမဓါ ေရ
ေတာ္ေသးတယ္ က်န္လို႕
ပန္းသီးသုတ္ ကေလး အဝစားသြားတယ္ ေနာ္
ေက်းဇူးပါ
ခင္မင္စြာျဖင္႔
ေရႊစင္ဦး
ထမင္းစားရင္
ဟင္းနဲ႕ စားရတာထက္
အသုပ္နဲ႕ စားရတာ
ပိုၾကိဳက္တယ္ ...
မုန္႕ညင္းသုပ္
ေဂၚဖီသုပ္
ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားကို
အသုပ္အေနနဲ႕ပဲ စားၿဖစ္တယ္ ... း))
ခင္မင္လွ်က္
ေဆာင္းႏွင္းရြက္
ပန္းသီးသုတ္ စားၾကည့္ဦးမယ္၊ ပန္းသီးစိမ္းကို တို႔စရာလုပ္ စားဖူးတယ္၊ ေမေရ မွ်စ္အဝါ ႏုႏုေလးေတြ ျပဳတ္၊ သံပုရာသီးေလးနဲ႔ ဆီခ်က္ ပုဇြန္ေျခာက္နဲ႔ သုတ္စားၾကည့္ အရမ္းေကာင္း၊ စကားမစပ္ တို႔ညီမေလးလည္း လသာ၂ ကပဲ...
မေမေရ႕......
အေနာ္ေတာ့ ျမင္းခြာ႐ြက္သုပ္ပဲ စားဖူးတယ္......။
ပန္းသီးသုပ္ မစားဖူးဘူး.....။
နည္းနည္းေကၽြး......။
(ငတ္သြားပါသည္......။)
ခင္မင္ျခင္းအားျဖင့္.....
ဏီလင္းညိဳ
ဒီေန႕ေပါက္ pauk ၿမင္းခြာရြက္သုပ္တယ္သိလား ဖဘ မွာ တင္ေပးထားတယ္ အစ္မႀကည္႕ခ်င္တယ္ဆုိလုိ႕။
Post a Comment